Digitalisering

Overvejelser om digitalisering

Her kan du læse lidt om de overvejelser vi har gjort os med hensyn til hvordan vi skal digitalisere vores arkiver. Det er ikke en færdig facitliste og vi har i skrivende stund ikke lat os fast på hvordan vi endeligt griber det an.

Hvis du er teknisk kyndig og mener der er ting vi har overset eller steder hvor vi tager fejl, må du meget gerne kontakte os her.

Originalmateriale, konvertering og digitalisering:

Vores originalmateriale er 576i PAL analog video. Dette ønsker vi at digitalisere til arkivering og visning i bedst mulig kvalitet.

Vores analoge signaler kommer i standarderne composit, Y/C og composit formater. Moderne videosignaler transporteres i SDI-format.

Der findes i dag gabbere / digitizere, der kan konvertere direkte fra analoge signaler til en computerfil. Mere avancerede og professionelle grabbere er dog lavet til moderne SDI-signaler. For at bruge en avanceret grabber er det altså nødvendigt at konvertere de analoge signaler til SDI, før de bliver digitaliseret.

Digitale videoformater:

Et analogt signal der digitaliseres og overføres 1:1 til en computerfil, vil fylde meget og vil derfor i de fleste tilfælde ikke kunne overføres flydende til slutbrugeren. Derfor komprimerer man typisk signalet når man digitaliserer det.
De mest kendte digitale videoformater er MPEG2, H264 og H265.

Opskalering – i dag:

Analog video i PAL-format – såsom vores materiale eller almindelige DVD’er –  indeholder 576 linier. HD-video,som er dagens standard, er derimod på enten 720 eller 1080 linier. For at vise PAL-video på en moderne HD-skærm, er det altså nødvendigt at opskalere antalet af linier i signalet – ellers vil billedet kun fylde en lille del af skærmen. Dette kan de fleste moderne TV-skærme klare via indbyggede opskaleringschip. Kvaliteten af denne opskalering er dog meget svingende fra producent til producent. Når f.eks. DR i dag udgiver gamle udsendelser på DR.DK, så foretager de i forbindelse med digitaliseringen af disse udsendelser en opskalering, så det er en HD-fil man streamer fra DR. Desuden komprimeres filen så den ikke fylder så meget og derfor er nemmere at hente for slutbrugeren, uden at den hakker undervejs i afspilningen.

I dag foretages opskalering enten ved hjæp af software eller via hardware der indeholder processorer som er optimeret til dette. Hardware skalering foretages i realtid mens materialet bliver digitaliseret og kræver forholdsvis bekostelig hardware. Software skalering kan i princippet foretages på en hvilken som helst computer, da det er en proces computeren står og regner på og hastigheden derfor er afhængig af hvor hurtig en computer man bruger.Når tiden ikke er en direkte faktor, kan man også tage en hurtig computer – der i princippet kunne skalere i realtid – og lade den bruge længere tid på skaleringen, og derved opnå bedre skalering end ved at gøre det i realtid.

Opskalering – i morgen:

Der arbejdes i dag på at bruge kunstig intelligens til opskalering af filmmateriale. Se her et eksempel på opskalering med AI – imponerende, men endnu ikke en mainstream mulighed:

Det ideelle format:

Af ovenstående kan man konkludere, at der i dag ikke findes et enkelt format som er ideelt til både arkivering og visning. Hvis man kun arkiverer i det format der i dag er mest ideelt til visning, vil dette signal være voldsomt komprimeret og dermed ikke indeholde alle originale data. Det vil sandsynligvis også være blevet opskaleret efter en algoritme som allerede efter få år er blevet forbedret væsentligt. Derfor vil det ikke vil være ideelt til at konvertere fra et tidligere visningsformat til et nyt og bedre visningsformat – og et bedre visningsformat vil uden tvivl komme på markedet, da der hele tiden udvikles bedre formater.
Opskalerer og komprimerer vi til det bedst mulige HD-signal efter dagens standard, vil der kun gå nogle år før folk forventer at det de ser er i 4K og så kan vi transkode fra HD til 4K, for blot nogle år efter igen, at skulle transkode fra 4K til 8K… og for hver transkodning mister vi data. Det ideelle vil være, at foretage hver ny transkodning fra den samme højopløste originalfil, tættest muligt på originalen.

Skrækeksemplet:

Der går en historie i branchen, at Forsvaret på et tidspunkt ønskede at digitalisere deres arkiv af 16mm film. Dette blev gjort til det dengang meget moderne digitale DVD-format – hvorefter de originale film blev smidt ud. 16mm film indeholder langt mere information end der kan gemmes i et standard DVD-format. En ny scanning til et HD-format og arkivering på bluray-diske, ville idag ha’ kunnet bringe disse detaljer frem.

Anbefaling:

Der bør skelnes mellem et arkivformat, som er så tæt på originalen som muligt og som derfor i al fremtid kan danne baggrund for transkodning til det til enhver tid bedste visningsformat – og dermed transkodning imellem kortlivede visningsformater. Med det rette arkivformat kan der til enhver tid foretages en batch-processering af det arkiverede materiale, der transkoder alle filer i arkivet til et nyt visningsformat.

Visningsformat:

Foretrukket visningformat i 2020 (DR / TV2 standard for ældre materiale):
720p
3 mbit/s h.264 video
192 VBR AAC lyd og

gemt som mp4.

Arkivformat:

Et muligt arkiv format er:
576p
5,7 mbit/s h.264 video
192 VBR AAC lyd
gemt som mp4

Dette format kan uden videre bruges som visningsformat, og kan på sigt  batches til 720p og 1080p eller højere (4K / 8K). Problemet er dog, at man ikke ved hvor meget data der er smidt væk under komprimeringen – data der først ved opskalering viser sig at mangle.

Det tætteste på originalmaterialet vil nok være ukomprimeret MPEG2 – MPEG2 fylder bare virkelig meget som ukomprimeret data og er ikke et format der understøttes af de mest udbredte grabbere i dag.

En tredie mulighed er at gemme en 4:2:2 SDI-strøm i f.eks. pro-res format. Dette vil gemme de komplette data der konverteres fra analogt signal til digital datastrøm. Dette vil også fylde betydeligt og desværre er der ikke noget de-facto standardformat tilgængeligt i dag. De formater der findes er bundet op på enkelte producenter som f.eks. Apple og Avid, og kan derfor ikke forventes at eksistere endsige være alment understøttet om f.eks. 10 år. Det vil dog nok i lang tid fremover være muligt at læse filerne, men man må forvente, at på et eller andet tidspunkt, skal arkivfilerne konverteres til nye arkivfiler i et nyt format.

Læs mere

www.digitalbevaring.dk

https://dublincore.org/

Digital bevaringsguide

WikiMedia