Metadata

Hvad er metadata?

Metadata er “data om data” – det vil sige noget som beskriver noget andet. I vores tilfælde i Dansk Lokal TV Arkiv, er vores data de videofiler vi har digitaliseret fra gamle udsendelser. Metadata er de data der beskriver indholdet i videofilerne. Det kan f.eks. være udsendelsens titel, hvornår den blev sendt og hvem der medvirker i udsendelsen.

Det er metadata der gør det muligt at søge i et arkiv over videofiler.

Du kender dette fra f.eks. DR og Netflix, hvor du kan søge på en  titel på en film og få filmen frem uden at skulle arbejde dig igennem et sti system af kategorier og underkategorier, til du finder den film du søger. Du kan også søge på en bestemt skuespiller, og så få vist alle film i arkivet, som denne skuespiller medvirker i.

Standarder for metadata.

Men hvad nu, hvis du vil søge efter film en bestemt skuespiller medvirker i, både på DR og på Netflix? Det kan i dag ikke lade sig gøre, da DR og Netflix ikke har åbnet deres arkiver for søgning udefra, og ikke bruger samme standard for metadata.

Biblioteker har i årtier haft standarder for metadata på bøger, så du kan søge på tværs af alle landets biblioteker efter en bog, og se hvilket bibliotek der har den hjemme eller om den er udlånt. Disse standarder er internationalt vedtaget, så i princippet kan man lave en søgemaskine, der kan søge på tværs af alverdens biblioteker. Dette forudsætter at bibliotekerne tillader søgning i deres metadata, fra sådan en søgemaskine.

Metadata for audiovisuelle medier.

I takt med at der bliver opbygget flere og flere digitale arkiver over audiovisuelle medier, har behovet for en standard for disse medier været stigende. Alle europæiske TV stationer er medlem af “European Broadcast Union” – EBU – som står for at standardisere alt indenfor TV produktion i Europa. Det er f.eks. EBU der har lavet de TV-standarder vi benytter, så man umiddelbart kan udveksle TV programmer fra den ene station til den anden, uden at de skal konverteres til en ny TV-standard, hvis DR vil vise et svensk TV program.

Til brug for digitale arkiver, har EBU udviklet en standard for metadata, der gør det muligt at udveksle metadata imellem TV-stationer, på samme måde som biblioteker kan udveksle metadata om bøger. Denne standard har fået det mundrette navn: IPTC Video Metadata Hub

TV2 Danmark står overfor at skulle digitalisere hele deres analoge arkiv, og har valgt at indeksere deres videofiler efter denne standard.

IPTC Video Metadata Hub.

I DALTVA har vi valgt at læne os op af denne standard for metadata, for de databaser vi opbygger over lokal-tv programmer. Dette betyder at vores metadata vil kunne gøres tilgængelige for fremtidige søgemaskiner der kan søge efter tv udsendelser på tværs af forskellige digitale arkiver, nationalt som internationalt.

En kort introduktion til denne standard kan læses her.

IPTC Video Metadata Hub indeholder alle tænkelige felter for metadata der kan beskrive et TV program. Vi har ikke tænkt os at implementere den fulde standard, men kun udvalgte felter. F.eks. vil vi i de fleste tilfælde ikke vide hvilket kamera udsendelserne er optaget med, og vi finder det heller ikke vigtigt for slutbrugerne at have denne information til rådighed.

Ved at implementere de felter vi der giver mening for os, efter denne standard, bliver det muligt at søge efter f.eks. titel, medvirkende, lokation og dato m.m. i vores arkiv – også for andre, der benytter samme standard. Vores databaser bliver såles kompatible med f.eks. TV2 Danmark.

En samlet oversigt over alle metadata-felter i standarden kan læses her.